Davagh Dark Skys Observatory

Client

Mid Ulster District Council

Cost

£1 million

Key Services Required

Sustainability Consultants
Mechanical and Electrical Engineering

Awards

Shortlisted in the RIBA Public Choice Award 2020

Project Information

Davagh Forest boasts one of the ‘darkest skies’ in Ireland and the site, a small cleared valley, is the perfect environment for an observatory. Bennett Freehill designed the M&E systems to enhance the architectural design, creating a warm environment that respected the local area and its environmental sensitivity. The visitor centre it acts as a high-profile gateway for all recreation within the forest. As well as improving thermal performance the sedum roof provides habitat and food for wildlife and makes the building part of the undulating landscape.